DESCRIEREA CALIFICĂRII
Zidarul roșar-tencuitor posedă şi competenţele necesare și pentru a interveni la construcţiile vechi, fie pentru demolarea lor, fie pentru reabilitarea, modernizarea şi aducerea lor la o stare de funcţionare bună, prin lucrări de reparaţii la zidării, tencuieli şi reabilitare termică.
Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare capacități de rezistență la efort, de lucru la înălțime și de realizarea activităților repetitive într-un mediu cu sarcini stricte și autonomie restrânse.
DESCRIEREA PROGRAMULUI DE EVALUARE
Dacă cunoști meseria de Zidar roșar – tencuitor, lucrezi sau ai lucrat în acest domeniu, însă nu deții o diplomă de calificare, atunci acest program ți se potrivește. Este cea mai rapidă modalitate prin care poți dobândi un certificat recunoscut doar pe baza cunoștințelor pe care le deții deja, fără a mai urma un curs de durată. Tot ce trebuie să faci este să te înscrii online, telefonic sau pe WhatsApp și să te prezinți la centru nostru pentru susținere unei evaluări (examen) care constă într-o probă scrisă și una practică. La evaluare te poți înscrie chiar dacă nu ai absolvit un curs, dat fiind că aceasta se bazează pe ceea ce ne vei demonstra că știi să faci/ai învățat la locul de muncă, individual sau din alte surse.
CUI SE ADRESEAZĂ?
- doresc să obţină o calificare în domeniu;
- dețin cunoștințe teoretice și experienţă practică (cunosc meserie) dar nu pot face dovada calificării;
- doresc să fie evaluate (să susțină un examen) în vederea recunoaşterii și certificării competenţelor profesionale dobândite la locul de muncă, prin studiu individual sau pe alte căi non-formale.
ÎN CE CONSTĂ EVALUAREA(EXAMENUL)
Evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale se face pe baza STANDARDULUI OCUPAŢIONAL şi oferă garanţia că persoana certificată a demonstrat că are cunoştinţele şi deprinderile necesare efectuării activităţilor descrise în acest standard.
METODE ȘI INSTRUMENTE DE EVALUARE CE POT FI UTILIZATE
- Test scris cu itemi obiectivi (proba scrisă ce va urmări testarea cunoştinţelor teoretice);
- Întrebări orale şi observare directă în condiţii reale de muncă sau simulare (proba practică ce va urmări verificarea deprinderilor practice);
- Raport din partea altor persoane (recomandare) / poze de la locul de muncă/ portofoliu cu lucrări anterioare (dovezi suplimentare solicitate pentru a demonstra veridicitatea experienţei profesionale).
COMPETENŢE EVALUATE
- Aplică prevederile legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă și în domeniul situațiilor de urgență
- Aplică normele de protecție a mediului
- Lucrează în echipă
- Aplică cunoștințe generale de comunicare
- Utilizează tehnologia informaţiei şi comunicării (TIC)
- Adoptă măsuri de eficiență energetică a clădirilor
- Organizează locul de muncă
- Întreţine echipamentele de lucru
- Execută lucrările pregătitoare
- Execută lucrările de demolare / dezafectare a zidăriei
- Prepară mortarele pentru zidării și tencuieli
- Execută lucrările de zidărie de complexitate mică / medie / mare
- Execută lucrările de tencuială de complexitate mică / medie / mare
- Execută lucrările de izolare/reabilitare termică, fixată cu mortar adeziv
- Asigură calitatea lucrărilor executate
TIP CERTIFICAT OBȚINUT
Certificatul de competente profesionale are aceeași valoare ca și certificatul de absolvire, respectiv de calificare, în baza Ordinului Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei 4543/468/2004, Art.33, alin.1-3, care prevede:
”(1) Persoanele declarate competente în urma procesului de evaluare primesc un certificat de competenţe profesionale, pentru unităţile de competenţă în care au fost declarate competente.
(2) Persoanele declarate competente pentru toate unităţile de competenţă specifice unei ocupaţii sau calificări primesc un certificat de competenţe profesionale care cumulează toate competenţele profesionale specifice acelei ocupaţii sau calificări în conformitate cu standardul ocupaţional, respectiv standardul de pregătire profesională.
(3) Certificatele menţionate la alin. (2) au aceeaşi valoare ca şi certificatele de absolvire, respectiv de calificare cu recunoaştere naţională, eliberate în sistemul formal de formare profesională.”
DURATA
Procesul de evaluare poate dura între 2 și 30 de zile.
ACTE NECESARE PENTRU ÎNSCRIERE:
1. Copie carte de identitate
2. Copie certificat de naștere
3. Copie certificat căsătorie (doar în cazul schimbării numelui în urma căsătoriei)
4. Copie act de studii (minim 8 clase)